Kerti disztárgyak / Kertitörpe lámpás. KERTÉSZET VIRÁGOK SÖVÉNYEK RÓZSÁK ÁPOLÁSA KERT FAISKOLA.KERTÉSZET VIRÁGOK SÖVÉNYEK RÓZSÁK ÁPOLÁSA KERT FAISKOLA TROPUSI EGZOTIKUS NÖVÉNYEK,ÁLLATKÉPEK,KUTYA VISELKEDÉSE, FÜRDETÉSE,IDÖJÁRÁS,CSIGÁK,GYIK,HÜLLÖK,KÉTÉLTÜEK,KIGYÓ,POK,SKORPIÓ,ÉVELÖVIRÁGOKVÁSÁRA,ROZSAVÁSÁR,KERTÉSZET,VIRÁGOK,ROZSÁK,ÁPOLÁSA,KERTÉSZET,BOXER,PAPAGÁLY,ÖRÖKZÖLDEK,NÖVÉNYEK,VIRÁGOK,VIRÁG,KISKUTYA,ORCHIDEA, FAISKOLA,KERTI,TÓ,KERT,NÖVÉNYISMERET,Hatékony hőszigetelés Az ISOCELL hőszigetelési rendszer alapja a cellulóz. KERTÉSZET VIRÁGOK SÖVÉNYEK RÓZSÁK ÁPOLÁSA KERT FAISKOLA.: Trópusi szobanövények gondozása

2011. március 7., hétfő

Trópusi szobanövények gondozása


2011. március 7. hétfő,  Tamás, Ubul
 
Forgalmazott termékeink:



»magyarnövény.lap.hu
»Magyar Dísznövények Gondnoksága
 Trópusi szobanövények gondozása
A trópusi szobanövények otthonunkat, környezetünket különlegessé varázsolják. Akárcsak a bútorok, meghatározzák a lakás jellegét, arculatát. A trópusi növények többsége jól mutat a lakás falai között, és nem is kíván extra figyelmet, csak egy kis törődést, ami minden szobanövénynek kijár. Egy kevés igyekezettel még a kezdő növénytartó is rövid idő alatt zöld paradicsomot varázsolhat maga köré.Fény és hőmérséklet
A fény a fotoszintézis, a növény konyhájának alapja. Minden növény többé-kevésbé igényli a fényt. A trópusi őserdők fáinak koronája azonban csak a mintegy 50-80%-kal szűrt napfényt enged át. Az itt élő növények ehhez a körülményhez alkalmazkodott, ezért a közvetlen napfényt nem szeretik. A napfényt nekünk is szűrni kell. Az ablakunk előtti függöny gyakran el is végzi ezt a szűrést. Ha a függöny nem elegendő, árnyékoljunk pl. a virágok elé kifeszített, fényátersztő szövettel. Ha növényünk fényigénye magas, ez azt jelenti, hogy a szűrt napfény hosszabb ideig kell, hogy érje.
Hőmérsékletigényük általában 22 ºC. Bár tolerálják a 10 ºC-t és a 38 ºC-t is, de a hirtelen hőmérsékletváltás sokkolja a növényeket. Ezt a jelenséget tudományosan stressznek hívjuk. A stressz-hatást úgy küszöbölhetjük ki, ha a növényt fokozatosan tesszük ki a változásoknak. Így fokozatosan szoktathatjuk hozzá az új körülményekhez. Ezért kerülni kell a hirtelen, 4-8 óra között bekövetkező hőmérséklet és fényviszony változást. Drasztikus hőmérsékletváltozásnak a 10 ºC-os ugrást tekinthetjük. Stressz-hatásra számíthatunk, ha a növény helyét megváltoztatjuk, ha a növényeket kivisszük a teraszra, ha beindítjuk a klímát, vagy beindítjuk a fűtést. Ilyen esetekben számoljunk egy három hetes szoktatási periódussal.Páratartalom
Mind a klíma, mind a központi fűtés működésekor 30% körüli páratartalomra számíthatunk. Ugyanakkor a legtöbb trópusi növény páraigénye 80-100%. A megfelelő páratartalmat legkönnyebben úgy biztosíthatjuk, hogy gyöngykaviccsal telehintett, vízzel feltöltött tálcára állítjuk kedvencünket. A növény soha ne álljon közvetlenül vízben. Ha tálcára egy kevés faszén is kerül, a kellemetlen szagoktól is mentesülünk. A tálcát havonta tisztítsuk meg, csökkentve a gombás és bakteriális fertőzések veszélyét.
Ha több növényt tartunk együtt, ez is segít a páratartalom megőrzésében. A növények ugyanis vizet bocsátanak ki gázcsere nyílásaikon keresztül. Reggel illetve a délelőtti órákban a nyári melegben permetezzünk. Az is egy módja a párásításnak, ha a növény cserepét egy nálánál nagyobba helyezzük, a rést kitömjük tőzeggel, amit rendszeresen nedvesítünk.Talaj és tápanyag
A legmegfelelőbb, ha bolti földkeveréket használunk. A trópusi növények esetében a rostos szerkezetű, tőzeges földkeverékek a megfelelőek. Élőhelyükön a talaj pH gyengén savanyú. Meszes talajon ne neveljük őket. A kereskedelemben kapható földkeverékek közül legelterjedtebb az úgynevezett általános virágföld, amit tekintsünk semleges középértékű kémhatásúnak, és így "B" jelűnek. Ez általában megfelel szobanövényeinknek. Az ennél savasabbat "A", és a meszesebbet "C" jelzéssel szokás a kereskedelemben jelölni.
Nyáron három hetenként tápozhatunk. Ha nem ismerjük a növény különleges igényét a kiegyenlített tápanyag ellátásra törekedjünk. Vagyis a műtrágya nitrogén, foszfor és kálium tartalma azonos arányú legyen. Télen a tápozást csökkentsük le kéthavonta egyszeri alkalomra. A tápoldatok elkészítésénél szigorúan tartsuk be a gyárilag előírt hígítási arányokat.Öntözés és kimosódás
A tápoldatozás megnöveli a talaj sótartalmát. A felesleges só sokszor fehér bevonat formájában meg is jelenik a talaj felszínén, a cserép oldalán pedig szintén fehér kirakódást láthatunk. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy a cserepet beállítjuk a kádba, és jól átmossuk vízzel a talajt. A drénnyíláson át nem csak a felesleges víz, hanem a sók is eltávoznak. Kb. 20 perc múlva ismételjük meg a műveletet.
Az öntözéssel el lehet rontani mindent. Ki ne emlékezne, hogy a nyaralás alatt öntözéssel megbízott családtag, barát, szomszéd esetenként kirohasztotta növényeinket, míg mások belepusztultak a szárazságba. A vízigény megállapításának legegyszerűbb módja, ha a újunkat legalább 2,5 cm-ig ledugjuk a talajba. Ha száraznak érezzük, a növény bizonnyal szomjazik. A növényt addig öntözzük, amig a talaj teljesen átnedvesedik, de nem telített vízzel. Aranyszabály, hogy inkább hagyjuk még kicsit szomjazni a növényt, semmint túlöntözzük. A rothadás ugyanis nagy valószínűséggel halálos kimenetelű.A legmegfelelőbb, ha desztillált vízzel öntözünk. Ha mégis csapvizet használunk, öntözés előtt hagyjuk állni legalább egy napig, hogy szobahőmérsékletűre melegedjék, és a káros gázok is elillanjanak.
Garami Márta
Kapcsolódó cikkek:
Szobanövény költöztetés
Szobanövény-betegségek
Szobanövények megvilágítása
Trópusi hangulat szobánkban, kertünkben



eddigi értékelés: / 5
» eddigi hozzászólások (0 db)
» Vetőmag vásárlás
Elérkezett a megvetés ideje. Ismerjük meg, hogy mit találunk a csomagoláson, és mit kell tudnunk vásárláskor.
» Hogyan hódította meg a tulipán Európát
Kedvelt tavaszi virágunk a tulipán. Mintegy 84 vad fajtája ismert.
» Kerti munkák az óvodában
Segédlet az óvodai nevelési programhoz.
» Hot pink - 2011
A tatárlonc virágjának rózsaszínjét választotta a 2011-es év színéül a Pantone.
» Kertészkedés gyerekekkel
A kertészkedés szórakoztató módja a gyerekek számára az ökológiai szemlélet, a környezettel szembeni felelős magatartás kialakításának. A környezetalakítás részét képez az, hogy milyen növényeket ültetünk, nevelünk a kertünkbe. Ha bevonjuk a gyereket a kertészkedésbe, ez inspirálni fogja őket, hogy odafigyeljenek a környezetükre, aktívan védjék, óvják a természetet.
» A 2011-es év kertészkedési trendje
Célszerű kertészkedés - ökológiai szemlélet
Kertészkedés a természetes erőforrások megőrzésével, a vadon termő növények bevonása. Törekvés a környezet, a táj megóvására.
» Gyöngyszemek a kertben
Az amarilliszfélék családjába (Amaryllidaceae), hóvirágfélék nemzetségébe (Galanthus) tartozó közönséges hóvirág (nivalis) az egyik legkorábban nyíló hagymás virág, a tavasz előhírnöke. Bár ma már nálunk is vadon terem, valószínűleg a mediterrán vidékekről származik, és a rómaiak hozták magukkal a provinciákra.
 
» cikkarchivum



Impresszum
MÉDIA AJÁNLAT
Jogi nyilatkozat
info@kertpont.hu
©2001-2005 KertPont.hu Kft.
Minden jog fenntartva!
Keresőhivatkozások

websas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése