Kerti disztárgyak / Kertitörpe lámpás. KERTÉSZET VIRÁGOK SÖVÉNYEK RÓZSÁK ÁPOLÁSA KERT FAISKOLA.KERTÉSZET VIRÁGOK SÖVÉNYEK RÓZSÁK ÁPOLÁSA KERT FAISKOLA TROPUSI EGZOTIKUS NÖVÉNYEK,ÁLLATKÉPEK,KUTYA VISELKEDÉSE, FÜRDETÉSE,IDÖJÁRÁS,CSIGÁK,GYIK,HÜLLÖK,KÉTÉLTÜEK,KIGYÓ,POK,SKORPIÓ,ÉVELÖVIRÁGOKVÁSÁRA,ROZSAVÁSÁR,KERTÉSZET,VIRÁGOK,ROZSÁK,ÁPOLÁSA,KERTÉSZET,BOXER,PAPAGÁLY,ÖRÖKZÖLDEK,NÖVÉNYEK,VIRÁGOK,VIRÁG,KISKUTYA,ORCHIDEA, FAISKOLA,KERTI,TÓ,KERT,NÖVÉNYISMERET,Hatékony hőszigetelés Az ISOCELL hőszigetelési rendszer alapja a cellulóz. KERTÉSZET VIRÁGOK SÖVÉNYEK RÓZSÁK ÁPOLÁSA KERT FAISKOLA.: Trópusi egzotikus növények I

2011. március 7., hétfő

Trópusi egzotikus növények I



Trópusi egzotikus növények I.
Törpebanán (Musa nana)
Talán a legjobban ismert és legkedveltebb trópusi gyümölcstermő növényünk. Fűnemű, ugyanakkor fatermetű növények tartoznak a nemzetséghez. Igen gyorsan nő és hatalmas, dekoratív, barnán foltos leveleket hoz. Minden levele nagyobb valamennyivel az előzőnél. Ahhoz, hogy nagy növényünk legyen, célszerű gyakran átültetni jó minőségű talajba, sok tápanyaggal. Közepes vízigényű, árnyékos helyen is szeret lenni. Kevesen tudják, hogy ha a növekedési erélyét kihasználjuk, akkor az egyszer kiteleltetett növényt tavasszal kiültetve szabadföldi termő növényt kapunk!
Ár: 800 Ft

Törpebanán vörös termésű (Musa nana 'Red dwarf')
Az egyik legszebb a nemesített banánfajták közül. Kis helyigényű, törpe termetű, emellett rengeteg termést hoz, ha megfelelő helyen tartjuk. Termései akkor érnek meg, ha szinte feketék lesznek. A törpe banán fajták termései nagyon jó ízűek, ez a fajta sem kivétel ez alól. 9-15 hónap fagymentes tartás esetén szokott virágozni, utána még fél év, mire beérleli a terméseit. 13°C fok alatt leáll a fejlődése. Bőven sarjadzik, melyekről jól lehet szaporítani.
Elfogyott!

Banán passiógyümölcs (Passiflora mollissima)
Szubtrópusi, trópusi gyümölcstermő golgotafaj. Magas hőmérsékleten rendkívül gyorsan fejlődik és rengeteg virágot hoz. Az Andokban őshonos 1800-2100 m magasságban, tehát hegyvidéki. A hazai teleket is kibírja, feltéve ha erős tövet ültetünk ki és azt alaposan takarjuk, esetleg trágyával, mely további extra hőt termel télen. Mért értékek szerint -7 °C alatt károsodik. Télen visszapusztul és aztán tavasszal hajt ki. A magról nevelt példányok a második évtől kezdenek el virágozni és teremni, az élőhelyén egy kifejlett tövön akár 300 termés is lehet. Virágait kolibrik látogatják.
Elfogyott!

Passiflora actinia
Igen ritkán kapható golgota virág faj. Tavasztól őszig folyamatosan virágzik és zamatos terméseket is érlel, feltéve, ha nagy talajigényét kielégítjük. A fő virágzási ideje tavasszal van, aztán nyáron kicsit megtorpan, de ősszel ismét gazdagon hozza bonyolult szerkezetű virágait. Örökzöld, levelei nem szeldeltek, mint a legtöbb fajnak a Passiflora nemzetségből. Virágai igen illatosak, terméseit csak akkor szedjük le, ha teljesen megértek! A kisebb fagyokat gond nélkül elviseli, hűvösebb helyiségben is jól teleltethető.
Ár: 800 Ft

Marakuja, Passió-gyümölcs (Passiflora edulis)
Talán a legjobban ismert golgota virág faj a marakuja. Termését fogyasztják nyersen és feldolgozva egyaránt, ízesítenek vele fagylaltokat, csokoládét, rostos és szénsavas üdítőket egyaránt. Brazíliában, Paraguay-ban és Argentína északi részén fordul elő vadon, de az évszázadok alatt gyorsan elterjedt mind a trópusi, mind a szubtrópusi övben mint gyümölcstermő haszonnövény. Amikor a szemlélő először megpillant egy ilyen bokrot, hirtelen nem tudja eldönteni, hogy most ez dísznövény vagy haszonnövény? Bátran állítható, hogy a marakuja mindkettő! A kertészek számtalan fajtáját kinemesítették az idők során.
Ár: 800 Ft

Denevérképű cigarettavirág (Cuphea llavea)
Mexikóban élő évelő növény. Tavasztól őszig gazdagon virágzik, a trópusokon azért kedvelt növény, mert a balkonokra, teraszokra vonzza a kolibriket és a nektárjából táplálkoznak. 2,5 cm-es virágai közelről szemlélve feltűnően hasonlítanak egy denevérre! A hőséget nagyon jól tűri, gyökerei extrém szárazságban is ellátják vízzel a növényt.
Ár: 1000 Ft

Cigivirág (Cuphea ignea)
Gyorsan fejlődő, gazdagon virágzó dézsás növény, egyetlen szezon alatt eléri végleges méretét, a hajtásokat gazdagon borítják be a kis piros, csöves virágok, melyeknek vége világos. Könnyen gyökereztethető.
Ár: 600 Ft

Ausztrál dinnyebokor (Pepino gold)
Kedvelt gyümölcstermő burgonyaféle. Szabadföldben egynyáriként vagy cserepesként is nevelhetjük. Termései csíkosak, édesek, sárgadinnye ízűek. Szabadföldben később virágzik. Dugványozással szaporítható, magot nem köt. Ámpolnába is alkalmas, mivel hajtásai terülők.
Ár: 600 Ft

Piros pepino
Az előzőekben leírtak érvényesek erre a fajra is. Virágai nagyok és sötét lilák, ezzel is növelve a növény díszítőértékét. Hajtásai nem terülnek, inkább felfele növők.
Ár: 800 Ft

Fokföldi szobahárs (Sparmannia africana)
Régen jól ismert és kedvelt szobanövény volt, de mára eléggé háttérbe szorult, pedig nagyon dekoratív levél és virágos dísznövény is egyben. Télen hozza virágait, melyeknél az un. tigmonasztia figyelhető meg: érintésre a porzói szétterülnek.
Ár: 800 Ft

Indás kőtörőfű (Saxifraga arendsii)
Jó ámpolnanövény, mivel gazdagon fejleszt indákat, melyeken igen sok sarjnövény fejlődik. Kevesen tudják, hogy télálló, tehát sziklakertbe is bátran kiültethető.
Ár: 500 Ft

Kerti rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Régóta ismert mediterrán fűszernövény, melyet kertben is lehet nevelni. Télálló, de erős hidegben takarást igényel, mivel ilyenkor károsodhat. Cserépben nevelve ablakpárkányon is jól érzi magát akár.
Ár: 400 Ft

Vérvirág (Haemanthus catharinae)
Hagymás növény Dél-Afrikából, mely tavasztól őszig van lombban, utána akár sötétben is lehet teleltetni anélkül, hogy károsodna, mivel visszahúzódik olyankor. Csigáktól védett, napos helyen tartsuk nyáron, ne öntözzük túl sokat.
Elfogyott!

Klívia (Clivia miniata)
Sötétzöld levelei, élénk narancssárga tölcséres virágai és edzettsége miatt egyik legkedveltebb szobanövényünk. Virágzási ideje kora tavasz. Szabadban mint napfénytűrő levéldísznövény értékes. Tűrőképessége nagy, télen még a hűvös, sötét helyeket is elviseli. Ilyenkor nem növekszik. Nyáron szabadban bő öntözéssel és tápanyagellátás mellett fejlődése gyors, sok új sarjat nevel.
Elfogyott!

Piros kalapácscserje (Cestrum purpureum)
Nagyon szép dézsás növény teraszra, erkélyre vagy télikertbe. Egész évben folyamatosan virágzik ha megfelelően van tartva és sok fény éri. Ha lakásban teleltetjük, akkor télire zölden telel át. Könnyű tartani, nagy ültető edényt kíván ahhoz, hogy szépen mutasson.
Ár: 600 Ft

Kék kalapácscserje (Iochroma cyaneum var. Violaceum.)
Nagyon szép dézsás növény teraszra, erkélyre vagy télikertbe. Virágai kékeslilák, csövesek, mint az előző fajnál, kis csokorkban hozza őket a hajtások végén. Ha lakásban teleltetjük, akkor télire zölden telel át. Könnyű tartani, nagy ültető edényt kíván ahhoz, hogy szépen mutasson.
Elfogyott!

Kék tölcsérvirág (Ruellia lorenziana)
Ez a kis ibolyakék növény gyakorlatilag elpusztíthatatlan, hiszen csíraképes magokat érlel, melyeket messzire katapultál, így időszakosan kikel más növények cserepében. Nagyon szép dézsás növények földjébe ültetve, hiszen nem kényes és eltakarja a csupasz földfelületet. Közepes vízigényű, fényigényes növény. Tavasztól őszig folyamatosan virágzik. A medvekörömfélék családjába tartozik.
Ár: 400 Ft

Citrom (Citrus limon)
Ezt a növényt senkinek sem kell bemutatni, hiszen közismert és méltán népszerű. Azért néhány szót róla:  a Himalája déli lejtőiről származó örökzöld cserje, már több ezer éve ismert és kedvelt gyümölcstermő növény. Magas C-vitamin tartalmú termései elsősorban ízesítésre alkalmasak, önmagában fogyasztva igen savanyú. Az általunk kínált fajta rendkívül sokat virágzik és sok-sok termést köt. Sok fényt igényel és kissé savanyú talajt, közepes vízigényű.
Elfogyott!

Klárisfű (Asparagus sprengerii)
Szintén gyakori szobanövény, könnyen tartható, szinte elpusztíthatatlan. Szereti a hosszan tartó erős fényt, de a téli időszakban fényszegényebb helyen is megél. Nyaranta gyakran virágzik, érdekese kókuszillatúak a virágaik. Ezekből piros bogyók fejlődnek.
Ár: 500 Ft

Sarlós aszparágusz (Asparagus falcatus)
Ritkább szobanövény, egyáltalán nem "aszparáguszszerű" a megjelenése. Levelei tulajdonképpen módosult hajtások, csakúgy, mint a többi fajnál. Sok fényt igényel, kevés öntözéssel is beéri, szinte elpusztíthatatlan. Idősebb korában töviseket is fejleszt.
Ár: 500 Ft

Mesevirág (Achimenes)
A Csuporkafélék családjába tartozó virágos dísznövény, igen sok kertészeti színváltozatát létrehozták már. Mi a sötétlila változatát kínáljuk. Nagyon hálás, gazdagon virágzik nyár közepétől a fagyokig. Ekkor vigyük be meleg helyre és vonjuk meg tőle a vizet. Ekkor visszahúzódik és ez miatt sötétben is telelhet. Tavasszal ültessük át a kis rizómáit friss földbe és kezdjük el öntözni. Nyaranta szeret kinn lenni, de ne a tűző napon tartsuk.
Ár: 500 Ft

Kéktoboz (Perilepta dyeriana)
Hazája Burma. A levéldísznövények királyának is lehetne nevezni ezt a medvekörömfélét, de sajnos kevéssé ismert. Könnyen tartható, gyorsan fejlődik, kissé melegigényes. Igazán akkor díszlik szépen, ha párás környezetben tartjuk, amúgy kicsit fakóbb lesz a levele. Február környékén jelenik meg tobozszerű fellevelekkel övezett virágzata a hajtások csúcsán, melyekből kék csöves virágok nyúlnak ki. Innen ered a neve.
Ár: 600 Ft

Kéktoboz (Perilepta dyeriana)
Mindenben egyezik az előzőekben leírtak erre a növényre is, de levelei még sokkal ragyogóbbak, lilán és fémesen csillognak.
Ár: 600 Ft

Lila szerencsenövény (Oxalis regnellii)
Gyöktörzses évelő madársóskaféle. Szép lila színű leveleit tavasszal hozza ki, melyeket a hófehér virágok követnek. Télen ne öntözzük, visszahúzódik a talajába, hagyjuk teljesen kiszáradni. Kora tavasztól aztán hajtatható. Gyöktörzsei áttetszők és narancsos színűek.
Ár: 600 Ft

Szerencsenövény (Oxalis tetraphylla 'Iron cross')
Tartása és kezelése teljesen azonos az előbbi fajéval, annyi a különbség, hogy ennek a levelei zöldek és nem három, hanem négy levélkéből állnak. Szilveszterkor szerencsenövényként szokták árulni az Új Évre.
Elfogyott!

Malabári álgyömbér (Elettaria Cardamomum)
A gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, mely az indiai Malabár partvidékén honos. Borsszerű csípős magvai nyújtják a kardamomumot. Trópusi országokban sokfelé termesztik is. Nagyon könnyen tartható dísznövény, melyet nyáron akár szabadban is nevelhetünk árnyékban. Leveleit megtörve kellemes illatot áraszt!
Ár: 600 Ft

Quitói narancs (Solanum Quitoense)
Különleges gyümölcstermő burgonyaféle a dél-amerikai Quito tartományból. A hegyvidéki régióban él, tehát alacsonyabb a hőigénye. Sokrétű a felhasználása Dél-Amerikában, ott naranjillának nevezik és bort is készítenek belőle. Az ottani indiánok népszerű gyömölcse volt a történelem folyamán. Tüskétlen változata is elérhető lesz majd idővel! Nyárra a kertbe kiültetve igen impozáns megjelenésű! Laza, jó vízelvezetésű talajba ültessük.
Nem rendelhető!

Szőrös pletyka
Nagyon különleges megjelenésű pletykaféle, leveleit, hajtásait sűrű fehér nemezes szőrzet borítja. Virágai ciklámenszínűek, a gyapjas hajtáscsúcs közepén jelennek meg folyamatosan. főleg a nyári időszakban. Tűző napon éri el a növény a legszebb habitusát. Kicsi a vízigénye, könnyen tartható.
Ár: 600 Ft

Bilbergia sp.
Szintén könnyen tartható broméliaféle. Levéltölcsére szép világos bordó. Közepes fény és csekély vízigényű. A sok öntözéstől el is pusztulhat. Nyaranta célszerű a tölcsérébe esővizet tölteni. Igénytelen, kezdőknek is bátran ajánlható dísznövény. 
Ár: 800 Ft

Bókoló bilbergia (Bilbergia nutans)
Dél-Amerika trópusi vidékeiről származó broméliaféle, mely hazánkban tél végén, ill. kora tavasszal virágzik. Talajlakó, sok tősarjat fejlesztő faj, melynek virágzatai zöldes lila virágokból és rózsaszín fellevelekből áll. Nem túl hőigényes, télen 10°C feletti szobában, világos helyen jól érzi magát. Tőosztással, sarjak leválasztásával szaporítható.
Ár: 800 Ft

Salvia jamensis 'Cherry queen'
A trópusokról származó illatnövény, mely tavasztól őszig hozza feltűnő színű virágait. Illatnövénynek is termesztik, leveleit kissé megdörzsölve igen kellemes illatot áraszt.
Ár: 600 Ft

Fehér virágú enciánfa (Solanum rantonettii 'alba')
Általában a sötétibolya színben jelenik meg az enciánfa a teraszokon, udvarokban. Mi a ritka, hófehér virágú változatát kínáljuk! Rendkívül egyszerűen nevelhető, szaporítható növény. Nyaranta mindenképp érdemes szabadban tartani jó nagy ültető edényben és bőséges öntözés mellett.
Ár: 600 Ft
Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése